Mit csinál egy közbeszerzési tanácsadó?

A közbeszerzési tanácsadó közege a pályázat

Számos méltán híres szakma létezik a világon, melyek évszázadok óta léteznek és már kisgyerek korunkban beleívódnak a tudatunkba. Van pék, juhász, rendőr. Azt azonban még egy átlag felnőttnek is jócskán magyarázni kell, mivel is foglalkozik egy közbeszerzési tanácsadó? Azt általában tudják az emberek, hogy ennek valami köze van a jogászathoz és a pályázatokhoz. Ebben nem is tévednek nagyot. Éppen ezért, hogy megértsük ezt a szakmát, először is meg kell vizsgálnunk a pályázatok világát.

Senkit ne riasszon el a száraz anyag, túl mélyre nem fogunk merülni. A pályáztatás maga lehet állami vagy magáncélú. Minden esetben pályázatot írnak ki, amire a sok sok nevező benyújtja a saját legjobb ajánlatát. Ezen pályázatok közül választja majd ki egy bizottság a nyertes pályaművet, amit azután persze a nyertesnek kiviteleznie is kell. Ez úgy hangzik, mint egy egyszerű kis verseny, valójában azonban hatalmas szervezés és szakmai egyeztetés áll a háttérben. Na ebben az útvesztőben kap nagy szerepet a közbeszerzési tanácsadó.

A közbeszerzési tanácsadó célja

Az általános vélekedéssel ellentétben nem az, hogy felőrölje az idegeinket. A közbeszerzési tanácsadó tevékenysége igen szerteágazó és a pályáztatás szinte minden szakaszában tud segítséget nyújtani. Legfőbb feladata tehát, hogy átlássa az egész procedúrát, és a célt szem előtt tartva egyengesse az őt megbízó ajánlattevő avagy kérő útját.

Az ajánlatkérőt segítve általában már a folyamat legelején kapcsolódik be, mikor még csak készülőben vannak a pályázati anyagok és nem született meg a kiírás. Ilyenkor a közbeszerzési tanácsadó célja, hogy a beszerzés, vagy a pályázat célja és a kiírás egyértelműen legyen megfogalmazva, mégis versenysemlegesen. Emellett fontos az adott közeg és a piac ismerete is, hogy annak tudatában készüljön el a közbeszerzési pályázat és a hónapokig tartó hercehurca végeredményeként használható beszerzés és kivitelezés szülessen. Ez a pályázati megfogalmazás persze számos olyan feltételt is tartalmaz majd, melyeket a piaci igények diktálnak. Ezek megfogalmazása lényeges, hiszen a pályázat célja, hogy a teljesítésre képtelen ajánlattevőket kiszelektálja.

Ajánlattevői oldalon szintén nagy segítséget nyújt a közbeszerzési tanácsadó szakértelme. Hiszen onnantól, hogy találtunk egy alkalmas pályázati kiírást, odáig, hogy beadjunk egy pályázatot és befejezzük a kivitelezést, számos lépcső van, amit be kell járni, megannyi bürokratikus csapdával. A közbeszerzési eljárások nem teljesülése ráadásul jelentős anyagi vonzattal is jár.

A közbeszerzési tanácsadó szolgáltatásai

A közbeszerzési tanácsadó munkájára kétszeresen is igaz, hogy a jó pap holtáig tanul. Magyarország eleve híres a bürokráciájáról, ez a közbeszerzési eljárások terén az átlagember számára már már kaotikus helyzeteket szül. Maga a szakember sem elégedhet meg pusztán a jogszabályok ismeretével, a valódi jogalkalmazás gyakran csak a gyakorlat alapján értelmezhető és ezért elengedhetetlen a folyamatos önképzés és tapasztalás.

Általános értelemben a https://kozbeszerzesitanacsado.hu közbeszerzési tanácsadó, mint neve fémjelzi, tanácsaival bármelyik fázisban bármelyik félnek képes iránymutatást adni, eligazodni a jogi útvesztőkben és merev szabályozásokra felkészíteni a procedúrákat. Ajánlattevőknek azonban a tanácsadás mellett segíthet az ajánlatok összeállításában, eleve figyelheti a megjelenő tendereket, hogy ügyfeleit egy egy rájuk vonatkozóról értesítse. A közbeszerzési tanácsadó részt vesz a tárgyalásokon, segít a dokumentumok, ajánlattételek összeállításában, szükség esetén képzést is nyújthat. Ajánlatkérői oldalon már jóval korábban bekapcsolódhat a vérkeringésbe. A közbeszerzési tanácsadó feladata lehet akár a teljes eljárás lebonyolítása. Ez magába foglalja a pályázat előkészítését, kiírását, a szabályzat összeállítását.

Közbeszerzési tanácsadó a kivitelezés során

A bizottság döntése után maga a nyertes pályamű lebonyolítása is aktív részvételt kíván a közbeszerzési tanácsadó részéről. Akármelyik oldalt képviselje is, érdeke a zökkenőmentes kivitelezés, hogy az ütemtervet tartva, határidőre készüljön el minden a szerződéskötés szerint. Rosszabb esetben jogorvoslati kérelmek összeállítása is az ő feladata.

Gondolhatnánk, hogy ajánlatkérőként itt már sok dolga nincs, de ez tévedés. Igaz, a kivitelező ilyenkor nagyobb nyomás alatt dolgozik, mindent egy szigorúan ütemezett terv szerint próbál határidőre elkészíteni és ez nem csak a fizikai kivitelezésre, de a hozzá tartozó dokumentációra is igaz. Ellenben az ajánlatkérő is ugyanezt az ütemtervet kell kövesse és ennek megfelelően a különböző ellenőrzési pontokon felügyeli az eddig elvégzett és még tervben lévő munkát.

A közbeszerzési tanácsadó munkája tehát a pályázati gondolat megszületésétől az utolsó kő helyre tételéig szinte minden részfolyamatban szükséges. Egy jó tanácsadó természetesen nem csak a jogi útvesztőkben igazodik jól el, hanem az emberekkel is tud bánni, képes a határidők nem csak betartására, de a folyamatok átlátására is. Ugyanakkor az adott iparágon belül rendelkeznie kell olyan rálátással, hogy össze tudja hangolni a számos szakmai előírást.