Mennyezeti lámpa kérdések, avagy az első nagy döntés a festés után

Álmaink és a megvalósulás: a mennyezeti lámpa a konyhába

Nagyon egyszerű névtelenül, az interneten keresztül azt mondani, hogy ehhez a lakáshoz ilyen lámpa illik. Hacsak nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy lehetőségünk van gyakorlott lakberendező segítségét kérni. Ha nem, akkor az igazság az, hogy amikor ott áll az ember az áruház lámparészlegén, körülötte szebbnél-szebb mennyezeti lámpa sokasággal, teljesen képszakadás következik be. És miért? Mert van egy elképzelése a lakása, az otthona stílusáról, és nagyon szeretné, ha ez következetesen mindenben megjelenne, ugyanakkor nehéz megmondani, hogy a lámpatest, amely megragadja a figyelmünket, tényleg jól fog-e mutatni a konyhában/előszobában/nappaliban/hálószobában. És ami még fontosabb, elegendő fénnyel szolgál-e majd nekünk, vagy vehetünk bele 100-as égőt, hogy lásunk valamit? Tudni illik, mielőtt nekivágtunk volna a nagy vásárlásnak, mi nézelődtünk az interneten és elég határozott elképzelésünk volt arról, milyen számukra az ideális mennyezeti lámpa. Az elsődleges szempont azt volt, hogy beleidomuljon a konyha-étkező stílusába, ami valahová a manly-vintage és a modern minimalista közé tehető. Tehát álmaink lámpája letisztult, de vidékies stílusú volt. Fel sem merültek még bennünk olyan gyakorlatias kérdések, hogy mennyire fogja jól bevilágítani a helyiséget és hogy bele fogjuk-e verni a fejünket.

Amikor az elképzelt mennyezeti lámpa vágyálom marad

Az, hogy a mennyezeti lámpa mennyire fogas kérdés, az áruházban derült ki számunkra. És akkor ott álltunk, egymás mellett, azon filózva, vajon nem-e lesz túl nagy az a búra a mi kis konyhánkba, illetve, hogy nem-e mutat majd bénán az, hogy nem lóghat le annyira mélyen, mint a kiállítási térben. Míg én az elsőn, addig a párom a másodikon agyalt, és nyoma se volt a kezdeti magabiztosságunknak. Abszolút luk vagy fa szituációban találtuk magunkat.  Grafikusként nyilván megtehettem volna, hogy odaszerkesztem a konyha közepére a belógó lámpát, de a méretarányok akkor sem lettek volna pontosak. Amíg nem láttuk a boltban, milyen kellemetlenül terebélyes a mennyezeti lámpa búrája, addig megvoltunk róla győződve, hogy az kerül majd oda hozzánk. A végén azonban újra kellett mindent kalkulálni. Látatlanban pedig nagyon nehéz volt méretekben gondolkodni. Annyi biztos volt, hogy a kiválasztott mennyezeti lámpa túl nagy, annál kisebbre van szükségünk. A stílushoz én ragaszkodtam, miközben a páromnak kétségei támadtak a praktikussága felől. Vajon nem-e lesz túl sötét tőle a konyhában? A fekete búra nem engedi át a fényt. Igazából össze sem hasonlítható egy falra cuppanó mennyezeti lámpával. Ha a fényerő az elsődleges szempont, akkor nekünk érdemes abban gondolkoznunk. Ez volt a párom hozzáállása. Ellenben én a kinézetet tartottam szem előtt. Végül a mennyezeti lámpa kérdése megoldódott: egy hasonló retro stílusú darabot választottunk, csak kisebb burával és színezett belsővel, ami szépen visszaveri a fényt. Így munkához és étkezéshez elegendő fényt biztosít és még jól is néz ki, de odafigyelősebb munkákhoz már szükségünk van kiegészítő fényforrásra. Még szerencse, hogy a munkapult megvilágítása alapból tervbe volt véve. A történet tanulsága pedig az, hogy ameddig nem látjuk a saját szemünkkel, addig nem tudhatjuk, hogy méretben a lámpa megfelelő-e nekünk, sem azt, hogy mennyire igazítható a beltéri viszonyainkhoz. Nekünk sikerült eltalálnunk egy olyan határértéket, amivel még nem néz ki rosszul az, hogy fentebb húztuk a függeléket.

A nagy mennyezeti lámpa kérdés

Stílus vagy funkció? A megvilágítás, világítás esetén egyértelmű, hogy nem nekem volt igazam, mert lehetett volna nagyobb fényünk is. Ez inkább volt kompromisszum, és a párom közelítette meg jól a kérdést. Amikor mennyezeti lámpa vásárlásra adjuk a fejünket, először funkcionális tárgyként nézzük őket és csak utána vacilláljunk azon, hogy fog mutatni a helyiségben, ahová szánjuk őket. A méretük sem mindegy, különösen nem a függelékek esetében. Amelyik jól mutat bőre eresztett vezetéken, nem biztos, hogy ugyanolyan tetszetős lesz, ha netán rövidebbre kell vennünk a gyeplőt a belmagasságunk miatt. Mint mondtam, nekünk csak szerencsénk volt vele. Ha kicsit magasabbak lennénk, már nem működött volna a dolog fej beverés nélkül. Néha még így is veszélyben van a mennyezeti lámpa a széktől, amikor takarításkor rendezkedek.

Nem lehet stílusos mennyezeti lámpa a lakásomba, ha magas vagyok?

A mennyezeti lámpa (és úgy egészében a lakberendezés) kérdését a trendektől függetlenül vizsgáljuk. Ami jól néz ki a lakberendezési magazinok és reklámújságok hirdetései között, az nem biztos, hogy élhető és kényelmes a mindennapokban. Ezt az édesapámtól tanultam, aki folyton lebeszélt a dizájn termékekről. Egyrészt a minőségükben sem bízott és a praktikusságukat is folyton kétségbe vonta. Ezért nagyon fontos az, hogy meg legyen a sorrend mielőtt választunk. Először a minőség és a funkció, és utána a stílus. Biztosan kapható olyan lámpatest, amely, ha kompromisszumok árán is, de megfelel az elképzeléseinknek. De vakon nem éri meg vásárolni őket.