Föld szállítás feltöltéshez

Ha a föld szállítást fontolgatjuk

Nyár közepén a kert alakításáé a főszerep. Eljön az a pont azonban, hogy a virágboltban megvett néhány tíz kilónyi föld nem elég a terveink megvalósításához. Egy komolyabb átalakításhoz már nem lesz elég ez a mennyiség, amivel korábban a kedvenc növényeinket tápláltuk. Mit tehetünk ilyenkor? A föld szállítás lesz a segítségünkre!

A föld szállításról

A föld szállítás előtt több dolgot is figyelembe kell vennünk. Ilyen például a lefedett terület. A föld köbméterben érkezik a házunkhoz, így mindenképpen mérjük le az adott terület hosszát, szélességét, és azt is tervezzük el, hogy milyen magasságban szeretnénk a feltöltést véghez vinni. Ezt a három tényezőt egybe szorozva kaphatunk olyan eredményt, amit meg is kell rendelnünk. A föld szállítás előtt azonban még azt is muszáj eldönteni, hogy milyen minőségű földet szeretnénk rendelni, hiszen talán éppen ez a legfontosabb tényező. Nézzük is meg tehát, milyen fő földfajták közül tudunk válogatni.

  • A natúr termőföld: a natúr termőföld akkor ajánlott, hogyha néhány centiméternél magasabb rétegben nem tervezzük a feltöltést. Ez a föld nagyobb darabokat is tartalmazhat, nem teljesen finomszemcsés tehát. Ha tényleg csak néhány centiméternyi feltöltést terveztünk kiskert vagy füves rész kialakításához, akkor nem is kell tovább keresgélnünk, megtaláltuk az igazit.
  • Tőzeges termőföld: a föld szállításnál a következő típus, amit számításba vehetünk, a tőzeges föld, amely egyhatod részben tőzeggel kevert. Ha a natúr termőföld nem válik be valami miatt vagy biztosra szeretnénk menni az ültetésnél, akkor ez a verzió lesz a nyerő.
  • Trágyás termőföld: a tőzeges fajtához hasonló arányban, tehát egyhatod részt marhatrágyát tartalmazó típus. Aki egy kicsit is ért a kertészkedésnek, annak ezt a fajtát bizonyára nem kell már bemutatni, ebben érzik talán a legjobban magukat a növények (természetesen ezen a pontos fontos megemlíteni, hogy minden növény igényei egyediek, ezáltal nem létezik egyfajta földtípus, aminek a megvétele mindenre válasz. Ha lenne azonban ilyen, akkor valószínűleg a trágyás termőföld lenne.
  • Tőzeges-trágyás föld: a neve mindent elárul, ebben a földben mindkét extra összetevőt megtalálhatjuk.

Ezeken a fajtákon belül is találhatunk még különböző extrákat, így például külön tudunk rendelni általában rostált, darált földet, amely finom szemcséssége révén remek feltöltési alap, ha egyenletes utat szeretnénk valahol az udvarban, de ehhez nem a betont tatjuk a legmegfelelőbb alapanyagnak, illetve ilyen rostált és darált földet a fenti fajtákon belül szinte mindegyiknél fogunk találni.

A föld szállítás fontossága

A föld szállítás egy remek lehetőség a kert kihasználásához. Egyenletes utakat építhetünk ki, kisebb épületeknek adhatunk általa szilárd és egyenes aljzatot. Ha ültetni vagy termelni szeretnénk, gyakorlatilag kihagyhatatlan elem a föld szállítás. Attól függően, hogy az otthonunkban milyen a föld minősége, mindenképpen érdemes bevetni egy kis extra segítséget. Ha nem dúsítottuk trágyával a saját földünket akár éveken át, akkor nem is igazán érdemes komolyabb energiát fektetni először föld szállítás nélkül a projektbe. Az otthoni föld alig ha lesz olyan egészséges és termékeny táptalaj, mint amit rendelni tudunk. Ezek a megvett földek dúskálnak a tápanyagokban, ami bármely növény fejlődéséhez elengedhetetlen tényező. Ha palántákat ültetnénk, a tőzeges föld lehet a válasz a problémánkra, ha inkább a vetemény felé szeretnénk elkanyarodni, akkor a darált trágyás változat lesz a segítségünkre. Füvesítéshez is elengedhetetlen a megfelelő trágya megtalálása. Ennek segítségével egyenletesen fog kikelni a mag, amit korábban szétszórtunk, és csupán néhány hét alatt a legfrissebb zöld gyepen sétálgathatunk.

A föld szállítás megrendelése

Akárhogy is döntsünk, a föld szállítás egyszerűen és gyorsan elintézhető termék. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, kifejezetten érdemes rákeresni az adott növényre, amelyet el szeretnénk vetni, akkor ugyanis specifikusan megtudhatjuk, hogy melyik földet kedveli leginkább. A legkisebb virágtól és fűszáltól kezdve a nagy gyümölcsfákig, minden növénynek szüksége van a tápanyagra, amit csupán a Napból vett energiával nem tud fedezni magának. Ők ugyanúgy érző lények, ahogy mi is, ezért legyen szó a legkisebb virágágyásról vagy veteményesről is, a föld szállítás egészen biztosan a segítségünkre lesz.

Mondhatnánk úgy is, a föld szállítás még a legkönnyebb rész a folyamatban, ha tényleg növényekkel akarunk foglalkozni. Hiszen az öntözés, a Nap miatti aggódás vagy éppen a nem kívánatos betolakodók, a gazokkal való foglalkozás legalább olyan bonyolult, mint a helyes földet megtalálni és eloszlatni a területen. Habár soktényezős folyamat a növények tartása, a virágzás miatti színkavalkád, a gyep élénkzöld ragyogó színe, és a gyümölcsfák terméstől roskadozó ágai megérik az összes befektetett energiát, úgyhogy érdemes a kert kialakításába belefogni mindenképpen. Remélem, hogy mindenkinek meghoztam a kedvét egy kis kertészkedéshez!