Bojler kisokos: villanybojler és gáz bojler

Bojlernek nevezünk majdnem minden olyan készüléket, amely használati meleg víz előállítását és tárolását végzi, az ehhez szükséges energiát legtöbbször vagy villamos energiából vagy földgázból nyeri, illetve ma már létezik napelemes bojler is. A gázbojlerek beszerelése szakember segítségét igényli, a későbbiekben az üzemeltetése nem kerül sokba. Ezzel szemben a villanybojler beüzemelése kevesebb szakértelmet kíván, míg üzemeltetése több kerül. A bojler működési elve azon alapul, hogy a forró víz a forró levegőhöz hasonlóan felemelkedik, ugyanis kisebb lesz a sűrűsége és a forrás során a kimeneti csőbe jut, majd a csap megnyitásával megered a forró víz. Vannak szabadkifolyású és zártrendszerű bojlerek attól függően, hogy milyen csaptelephez kapcsolódik.

Bojler és tűz = Gázbojler

Gáz bojler égő

A gázbojler alján van egy propánégő vagy gázégő, ez adja a víz felmelegítéséhez szükséges hőt. Minden gázbojler falra függeszthető, csak függőlegesen szerelhető fel. Áruházunkban kéményes és kémény nélküli készülékeket is talál. A kémény nélküli bojler igényli a legnagyobb óvatosságot és odafigyelést, ugyanis itt az égéshez a szoba levegőjét használja a készülék, és az égéstermék sem távozik, hanem visszakerül a légtérbe. A kéménnyel rendelkező bojler annyiban más, hogy ott az égéstermék a kéményen keresztül távozik, de az égéshez szükséges oxigént ugyanúgy a szoba levegőjéből nyeri a készülék. Gázbojlert ezért csak jól szellőző helyiségben, lehetőleg szén-monoxid jelzőt is használjunk, hogy minden baleset elkerülhető legyen. Érdemes követni folyamatos akcióinkat, hiszen ezek keretében bojlert is lényegesen olcsóbban vásárolhat, mint egyébként! Nagy előnye a bojler koncepciójának, hogy csak akkor működik, amikor vizet használunk, egyébként nem melegíti a vizet, csak melegen tartja.

Villanybojler

Villanybojler

A villanybojlerek két elektromos ellenállású alkatrésszel fűtik fel a vizet, ezek közül egyik a készülék alján, a másik pedig annak tetején található, ezeket külön termosztát vezérli. A villanybojlereket űrtartalmuk (kisméretű és nagyméretű) és elhelyezésük (álló vagy fekvő) szerint csoportosíthatjuk. A bojler nagysága értelemszerűen attól függ, milyen mennyiségű meleg víz előállítására és tárolására van szükségünk. A kisbojlerek 5-10 liter közötti vízmennyiséget állítanak elő, ideálisak egy csap (például mosogató) ellátásához. A kisbojlereket praktikum szempontjából megvehetjük alsó vagy felső szerelésű verzióban is. Ezzel szemben a nagyobb kapacitású villanybojlerek akár 200 liter meleg vizet is tudnak tárolni, ha ötnél több ember számára szeretnénk fürdéshez vagy zuhanyzáshoz vizet biztosítani, mindenképp ezek közül a modellek közül válasszunk. Nagyméretű villanybojler esetén csak akkor ajánljuk a fekvő változatot, ha másképp sehogy sem lehet elhelyezni a készüléket a lakásban, ugyanis vízszintes helyzetben a meleg víz és hideg víz rétegződése kedvezőtlen, így alacsonyabb hatásfokkal működik a melegítés. Áruházunkban Hajdu és Ariston márkájú villanybojlerek között válogathatnak, ezek közül a függesztett villanybojler a legnépszerűbb, ezeknek a készülékeknek acéllemez palástjuk védelmet nyújt a korrózió ellen, zománcbevonatának köszönhetően, ami egyben esztétikus látványt is nyújt, hiszen a fürdőszobában ez a szempont is sokat nyom a latba. A villanybojlerek felfűtési ideje másfél órától öt és fél óráig is eltarthat űrtartalomtól függően.