A szemcseppek rejtélyei

A szemcseppek már nem is olyan ritkák

Ha visszamennénk harminc évet az időben, gyakorlatilag csak azoknál találnánk szemcseppek formájában bárminemű készítményt, akik valamiféle szembetegségben szenvednek. Manapság azonban elterjedt már a kontaktlencse, és sajnos egyre többen szenvednek szemszárazságban is. Mindkettő nagyban hozzájárul a műkönny termékek elterjedéséhez. Ezek persze inkább afféle első világbéli problémák. Van azonban egy igen népes tábor, aki szemcseppek szintén kiterjedt fogyasztója, ezek pedig az allergiások. Vannak persze olyan szerencsések, akiknek csak kis mértékben befolyásolja az életét az allergia és a tünetek nem olyan vehemensek, hogy napi szinten problémát okoznának. Ám azok, akik a pollen szezonban azonnal elkezdenek tüsszögni, bedagad a szemük, vörös lesz, könnyük, orruk folyik, ott az allergológus biztosan felír olyan készítményt, amit majd aztán a szembe kell cseppenteni. Napjainkban tehát nem csak patikákban vényre kaphatóak efféle készítmények, műkönny kontaktlencséhez minden valamire való optikában, de még bizonyos drogériákban is megtalálható és semmi különös engedélyre vagy előzetes vizsgálatra nem szorul az, aki használni szeretné őket. Persze vannak, azok is, akik – ahogy évtizedekkel ezelőtt – most is szemfertőzéstől szeretnének megszabadulni, nekik a hagyományos módon kell kezelni a szemüket.

A szemcseppek használatát ne linkeskedjük el

Pont a szemcseppek elterjedt volta és gyakorlatilag köznapivá válása nehezíti a megfelelő használatot. Hozzájutni egy műkönnyhöz például cseppet sem nehéz, megfizethető, alkalmasint, ha elhagyom, nem történt semmi, veszek másikat. Éppen ezért nem vigyázunk eléggé a termékekre. Ott porosodik egy ridikül aljában, kimossuk a nadrágzsebbe felejtve, aztán csodálkozunk, ha nagyobb bajt okoz, mint amennyit segített.

Azt szinte mindenki, aki a szemcseppek használatával tisztában van, betéve tudja, hogy első a higiénia. Unalmas litánia vagy sem, valóban ez az első strófa: moss kezet! Igenis fontos. Az ember egész nap a buszon, metrón utazik, az ülésre támaszkodik a kezével, utána rácsorog egy kis fagyi az ujjára, lenyalja, megsimogatja a kutyát.. aztán meg végigtapizza a fecskendő végét? Semmiképpen. Első lépés mindig legyen a kézmosás.

Ugyanezért fontos az is, hogy ne nyúlkáljunk a szemünkbe. Se kézzel – az említettek okán – sem úgy, hogy a szemcseppek fecskendőjét véletlenül belenyomjuk a szemfehérjébe. Nem tagadom, amikor az ember még csak próbálja elsajátítani a cseppentés csínját bínját, elkerülhetetlen, hogy egyszer kétszer elő ne forduljon. De az ember ügyes és megtanulja ezt nem csinálni. Legalábbis kéne. Ezek azok a szabályok, amiket nem kéne olyan félvállról venni.

A szemcseppek helyes „fogása”

Valójában maga a mozdulat az, ami a szemcseppek használatát valamelyest megnehezíti. Első körben leszögezném, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy más cseppentsen neked, és nem kell állva se végrehajtani a műveletet. Ha úgy könnyebb, csináld ülve, sokan teszik fekve. Kinek mi a szimpatikus, ki lehet próbálni az összes módszert.

A fontos az, hogy moss előtte kezet! Kupakot tekerd le. Az eOptika szemcseppek közül akármelyik fajtát fogod is a kezedben, az ügyesebbik kezedbe tedd. Középső-, mutató, és hüvelykujjad közt tartsd a tégelyt, ezekkel fogsz tudni nyomást kifejteni, hogy kisajtolj belőle egy kerek cseppecskét. Még ne!

A szemcseppek fontos, hogy a szemedbe hulljanak, hiszen itt fogják a szemvízben kifejteni a hatásukat. Egyrészt jól kéne célozni, de az se baj, ha nem pislogsz bele. Ennek érdekében szinte mindenki kifeszíti a felső és alsó szemhéját. Nem kell húzni, csak annyira szorítsd le, hogy ne tudd „kirántani” pislogással. Ezt általában az ügyetlenebbik kéz végzi, egy szép kisarasszal megoldható. Az ügyesebbik kezet ezután támaszd meg az arcodon, hogy biztosabb fogást találj és cseppents!

Cél, hogy a szemcseppek a szemed orrhoz közelebb eső részénél majdnem félúton hulljanak a szemfehérjére, avagy a kifeszített szemhéjaknak hála kivillanó rózsaszín bőrre. Ha sikerült egy cseppel eltalálni a területet – ha több nem baj, de egy legyen biztos – szép lassan hunyd le a szemed. És tartsd is lehunyva.

A szemcseppek hatása

Fontos, hogy közvetlenül cseppentés után ne hirtelen csukd le a szemed. Ha gyorsan csinálod, a frissen adagolt szemcseppek folyadékát a hanyatló pillák söprő mozdulata a könnycsatorna felé tereli. Ha pedig az egész megy a könnycsatornába, olyan, mintha lehúztad volna a WC-n. Nem fog a szemedben hatást kifejteni, az már biztos. Ugyanezért van az is, hogy egy percig javasolt ilyenkor csukva tartani a szemed.

A szemcseppek általában tüneteket kezelnek, de nem javasolt csak akkor szedni őket, amikor a tünetek jelentkeznek. Betegség esetén kifejezetten arról van szó, hogy a gyógyhatást állandóan szinten tartsuk a szemben, de ugyanez igaz szemszárazság vagy allergia esetén is.  Sokkal könnyebb és neked is kényelmesebb elejét venni a rendszeres cseppentésekkel a viszketésnek, mint mindig utólag várni, hogy végre hasson a szer. A műkönnyel azonban érdemes megtalálni egy összhangot, amikor se nem kevés, se nem sok a napi adag, nehogy túlságosan hozzászokjon a szemünk.