A dió élettani hatásai

A dió egészségre gyakorolt hatásai

Valószínűleg a legtöbb ember alapvetően szereti a dió ízét, hiszen rendkívül finom. De sajnos ennek ellenére viszonylag kevés ember meri rendszeresen fogyasztani, mivel tartanak a magas kalória illetve olaj tartalmától. Pedig emellett bőséges vitamin forrás ezáltal számos betegség megelőzésére kitűnő praktika illetve a már fennálló diagnózisok esetében is kiváló gyógymód a rendszeres fogyasztásuk. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos legendák szerint a rendszeres fogyasztása nem csupán a tartós egészség kulcsa, de az örök szépség titka is.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az előbbiekben említett hiedelem miszerint a diónak igencsak magas az olaj és kalóriatartalma abszolút igaz, de amennyiben mérsékelten fogyasszuk, teljesen részévé válhat az egészséges diétának.

A dió hatása az idegrendszerünk működésére

 Kutatások bizonyították, hogy a dióbél annak köszönhetően, hogy szinte teljesen nátriummentes, egyrészt kitűnő vérnyomás csökkentő, másrészt nagyon jó hatást gyakorol az agyi erek működésre is. Serkentve ezzel mind az agyműködést, mind a koncentrációs képességet. Ezáltal szellemi, lelki gyengeség esetén is szokták javasolni a dió rendszeres mértéktartó fogyasztását. Ami még ennél is érdekesebb, hogy bizonyítottan rendelkezik idegnyugtató hatással ez pedig nem másnak, mint a dióbélben gazdagon fellelhető B- vitaminnak köszönhető. Az idegnyugtató hatásának köszönhetően képes csökkenteni a hisztériát. Magas magnézium tartalma jelentős stressz oldó hatással bír az agyunkra, ugyanis a dió természetes jódot tartalmaz, ami azonnal képes regenerálást nyújtani a túlterhelt pajzsmirigyünk számára. Ugyanis egy krízis helyzet során a stressz hatására pajzsmirigy-hormonok aktivizálódnak, ezáltal a pajzsmirigy jelentősen terhelődik. Éppen ezért szokott komoly krízis helyzetek után pajzsmirigy felül vagy alul működés jelentkezni. Az ilyen esetekben természetes jódra van szüksége a szervezetnek ez pedig megtalálható a dióbélben.

A dióbél B-vitamin tartalma az tulajdonképpen az idegrendszer legfőbb tápanyagának nevezhető. Ennek a vitaminnak rendkívül komoly szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében, hiszen olyasfajta agyi funkciókat segít, amely megelőzi az idegesség megjelenését és a koncentráció csökkenését, így stressz mentesen tudunk végig haladni a napi teendőink során.

Hasznos tipp lehet, hogy fáradtság esetén, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk agyunk megszokott, szabályos működését.

A diófogyasztás egészséges és kifejezetten ajánlott az idősebb korosztály számára is, ugyanis a dió Melitonin-tartalma késlelteti, illetve megakadályozza az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását. Fontosnak tartom még megemlíteni azt is, hogy a dió kitűnő memóriajavító is magas foszfortartalmának köszönhetően.

Természetesen én nem csak kizárólag az élettani hatásai miatt fogyasztom a diót, hanem azért is, mert igazán szeretem a különleges ízét. Így mind az egészségem, mind az ízlésem érdekében rendszeresen szoktam a Simon gyümölcs weboldaláról tört feles dió rendelés lehetőségével élni, melyet utána egész hétre beosztok magamnak és folytonosan eszegetem. Hiszen ténylegesen nem csak a jótékony hatásai miatt fogyasztom, hanem azért mert teljességgel imádom az íz világát!

A dió rákmegelőző hatása

Egy Dél-Karolinai Orvosi Egyetemen a hosszas kutatások során arra az eredményre jutottak az orvosok, hogy a rákos sejtek életfunkcióját illetve áttétes terjedését, kifejezetten gátolják a dióbélben megtalálható savak, ezáltal megakadályozva az akár már meglévő tumor tovább terjedését a test egészében. Illetve megint csak hatalmas előnye a diónak, hogy az összetevő enzimei között található egy úgynevezett ellagsav, melynek sajátossága, hogy az emberi szervezeten belül az örökítő anyagban, a DNS-ben meglévő szabad kötéshelyekhez kötődik. Ezzel akadályozza meg, hogy a szabad kötéshelyekhez rákkeltő anyag kötődhessen. Emellett az ellagsav a mérgek elleni enzimek képződését is stimulálja.

 Összegezve rendszeres fogyasztása nem csupán képes jó eséllyel megelőzni a rákos megbetegedést, de emellett a már testben levő tumor terjedését is képes lekorlátozni.

Úgy gondolom egyértelmű, hogy amellett, hogy valóban nem a leginkább kalória szegény táplálék, annak ellenére jótékony hatásai miatt abszolút javasolt a rendszeres mértékletes fogyasztása. A dió jót tesz mind a külső, mind a belső egészségünknek illetve szépségünknek. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, orvosolja a szívproblémákat, cukorbetegséget és mindenféle kellemetlen bélrendszeri problémát. Így a fogyasztása valóban abszolút kifizetődő és ajánlott az egészségünk érdekében. Azt mindehhez persze hozzá se kell tenni, mert magától értetődő, hogy a dió finom. Nagyon kevesen vannak, akik ne kedvelnék, ráadásul számos receptünkben is megtalálható. Finom süteményekben, töltelékekben, de egyszerű dekorációnak is kiváló és természetesen nincs Karácsony diós bejgli nélkül. Szerény személyem pörkölve is szereti, vagy mézzel, de a lusták is igazán jól járnak vele, mert ha csak kifőzöl egy kis hosszúmetéltet, és amíg bugyog, darálsz némi diót, akkor kész is a dióstészta. És isteni! Persze a tésztával azért csínján, meg okosan, de most komolyan, ki tud ennek az ínyencségnek ellenállni? Szerencsére könnyen el is tudjuk tenni télire, csak jól zárjuk, nehogy megavasodjon – anyósom a mélyhűtőre esküszik.